Ήδη από τα πρώτα της βήματα το 1884, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία δραστηριοποιήθηκε έντονα, με τα μέσα που διέθετε, στις προσπάθειες για την προστασία των βυζαντινών μνημείων.

Σήμερα, συνεχίζει να παρεμβαίνει με τον επιστημονικό της λόγο, όποτε ανακύπτουν ζητήματα για μνημεία που κινδυνεύουν ή υφίστανται παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και υποβαθμίζουν την αρχαιολογική σημασία τους.

Τα ψηφίσματα που παρατίθενται στη συνέχεια, τα οποία έχει εκδώσει το Διοικητικό Συμβούλιο ή η Γενική Συνέλευση των μελών της Εταιρείας, αντιπροσωπεύουν αυτή τη μέριμνά της.

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΧΑΕ για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, 18 Οκτωβρίου 2021

 

 

Η Γενική Συνέλευση των μελών της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας που συνήλθε στις 18 Οκτωβρίου 2021 αισθάνεται επιτακτικά την ανάγκη να επανέλθει για μια ακόμη φορά στο ζήτημα των μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, όπου ήρθε στο φως το κεντρικό σταυροδρόμι της πρωτοβυζαντινής και μεσαιωνικής πόλης, κάτω από τους σύγχρονους δρόμους που συνεχίζουν τις ίδιες λειτουργίες.

 

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Decumanus Maximus - ΜΑ΄/ 41 ΔΧΑΕ, 2020

Ψήφισμα για τη Μονή της Χώρας

 

 

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία εκφράζει την αγωνία της για την τύχη της Μονής της Χώρας και κάνει έκκληση στους διεθνής οργανισμούς τους εντεταλμένους για την προστασία των πολιτισμικών αγαθών και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την προστασία του μνημείου που διατηρεί το λαμπρότερο δείγμα βυζαντινής ζωγραφικής διακόσμησης της παλαιολόγειας περιόδου που έχει διασωθεί.

Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα εδώ

Νέο Ψήφισμα για την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλως

Ψήφισμα για την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλως

 

 

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία εκφράζει προς τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και προς τους παγκόσμιους οργανισμούς προστασίας της παγκόσμιας κληρονομιάς τη βαθιά της αγωνία για τη διαφαινόμενη σταδιακή προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης ως κορυφαίου μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Διαβάστε αναλυτικά το Ψήφισμα της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας

Ψήφισμα της ΧΑΕ για το μετρό της Θεσσαλονίκης

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας κάνει έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας να επιληφθεί του σοβαρού θέματος του μετρό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διατηρηθεί κατά χώραν το μοναδικής σημασίας εύρημα τετραπύλου και των κεντρικών οδών, μέσης (decumanus maximus) και κάθετης (cardo), που οδηγούσε στο λιμάνι της δεύτερης πόλης της βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Θεσσαλονίκης, ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, σε αρμονική συνύπαρξη με τις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης.

Διαβάστε αναλυτικά το Ψήφισμα της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας

 

 

Ψήφισμα για το ναό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση Λευκωσίας

 

 

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία εκφράζει την αγωνία της για την πρόσφατη κατάρρευση μεγάλου μέρους του ναού του Αγίου Ιακώβου του Πέρση στη νεκρή ζώνη, εντός των τειχών της Λευκωσίας, εξαιτίας καθυστέρησης ανάληψης των άμεσα σωστικών εργασιών προστασίας του μνημείου (http://churchofcyprus.org.cy/11625).

Διαβάστε αναλυτικά το Ψήφισμα της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας

Ψήφισμα για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, μόλις έλαβε γνώση του θανάτου του ακαδημαϊκού και καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά επίτιμου μέλους της Εταιρείας συνήλθε εκτάκτως...

 

Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας

 

Ψήφισμα για το Ελληνικό Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας

 

 

Η Γενική Συνέλευση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, του επιστημονικού σωματείου των Ελλήνων μελετητών της βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης, εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία της για τη συστηματική αποδυνάμωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας

Ψήφισμα για το Επιστημονικό Προσωπικό

 

 

Η Γενική Συνέλευση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας εκφράζει προς το Υπουργείο Πολιτισμού την έντονη ανησυχία της για υποστελέχωση στις νέες, ενιαίες Εφορείες Αρχαιοτήτων και ζητεί τη θεσμοθέτηση πρόβλεψης για τη σταθερή πλήρωση των θέσεων με αρχαιολόγους, συντηρητές, αναστηλωτές βυζαντινής ειδίκευσης.

Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας

Αναζήτηση